Ahir, 25 de setembre de 2015, vam tenir el plaer d'escoltar les inquietuds de dos professors entregats i capficats amb una pregunta, sense fàcil, i per ara, demostrable resposta. I aquí tenim la grandesa de la història de l'art, la investigació. Agafar un camí i perseguir el final guiat de la intuïció acompanyada del coneixement i l'experiència. I això ahir va quedar demostrat escoltant al professor Joan Santacana i la Dra. Rosa Alcoy.
En la campanya de neteja de les pintures romàniques del 1984, que es va dur a terme per Georgina Berini i J. Mª Xarriè, es posen de manifest les pintures murals a la cripta medieval i les del mur lateral. Aquest mural amb el traç del dibuix inicial, mal conservat, representa un Calvari.
Sant Joan i la Verge Maria del Calvari de Calafell (Foto Ferran Robusté)
I aquest mural dóna
lloc a una hipòtesi que cada vegada sembla més clara gràcies a diferents fets i
un document. On primer en sentim a parlar és en aquest article de fa uns tres anys titulat Calafell i Ferrer Bassa, de Joan Santacana. Podria ser obra de Ferrer Bassa, un del màxims exponents del gòtic català, i guardem un tresor a Calafell? I aquí és quan el Joan es posa en contacte amb la Rosa, junts desenvolupen una idea que no sembla anar desencaminada.
En aquest segon article Ferrer Bassa, rector i pintor, del mateix Joan Santacana, hi ha el recull de la hipòtesi i bona part de la informació que es va posar sobre la taula ahir durant la xerrada-col·loqui.
Des d'Amics del Patrimoni hem volgut oferir l'espai a Calafell on donar a conèixer aquest treball. A partir d'aquí és quan es comencen a desvetllar moltes més preguntes i aquesta és la màgia de seguir investigant.
Ens ho vàrem passar molt bé. Gràcies per convidar-nos.
ResponEliminaA vosaltres! Fins aviat!
Elimina