Treballem en la defensa, la difusió, la protecció i la conservació del patrimoni natural, històric, arqueològic, artístic i cultural de Calafell.

divendres, 14 d’abril de 2023

Intel·ligència artificial versus intel·ligència natural

Aquest divendres, 14 d'abril, el filòsof Joan Manuel del Pozo ha ofert la conferència "Intel·ligència artificial. Aportacions i reptes". Una quarantena llarga de persones han respost amb la seva assistència a la crida d'aquest tema cada vegada més recurrent en els mitjans de comunicació i xarxes socials. Creiem el to pedagògic i aclaridor del ponent ha facilitat que tothom hagi sortit amb una idea molt més clara del que és i del que pot arribar a ser. 

Joan Manuel del Pozo ha començat explicant què és la intel·ligència artificial (IA), nom potser no prou adequat si la comparem amb la intel·ligència natural de l'ésser humà (i segurament encara més si tenim present la teoria de les intel·ligències múltiples). Ha explicat que la IA té moltes aplicacions interessants i beneficioses per a les persones, per exemple en el camp de la domòtica, la robòtica, l'assistència personal o mèdica i la generació de text (el famós ChatGPT). Però alhora ha avisat de les finalitats pernicioses i èticament censurables, per exemple en el camp dels recursos humans, i els enormes riscos com la pèrdua de privacitat. Davant d'això, el món bascula entre l'aplicació generalitzada de la IA des del poder polític (com a la Xina), la postura liberal i sotmesa a les regles del mercat (EUA) i la postura reflexiva, ètica i proteccionista dels drets i les llibertats de la persona (Europa). És clar que la IA és un nou poder en mans de poques persones. Per tot això, Del Pozo opina que la investigació en la IA no es pot aturar, però que la seva aplicació necessita un control.


1 comentari:

  1. Gràcies per aquesta síntesi, hauria estat bé de gravar la conferència per als que no hem pogut assistir.

    ResponElimina