Treballem en la defensa, la difusió, la protecció i la conservació del patrimoni natural, històric, arqueològic, artístic i cultural de Calafell.

divendres, 14 de juliol del 2023

Una història poc explicada sobre la propietat agrícola

El període de la Guerra Civil està ple de fets prou coneguts, però també d'altres que han passat més desapercebuts en la historiografia. Amb sort els nostres historiadors encara tenen esma i terreny per rastrejar i així descobrir i poder explicar fets que de segur que el poble va viure amb gran intensitat. Un d'aquests fets són les col·lectivitats agràries.

Ramon Arnabat i Guillem Puig van oferir aquest dijous, 13 de juliol, en vigílies de festa major, una conferència per explicar l'origen, el funcionament, els objectius i el desplegament territorial d'aquestes iniciatives populars, paral·leles a les col·lectivitats industrials. Van explicar que al Penedès n'hi havia hagut 31, algunes d'elles amb un nombre de persones implicades i d'hectàrees considerable, com la de Vilanova i la Geltrú. Vam descobrir que a Calafell també n'hi va haver, tot i que l'escassíssima documentació que s'ha trobat (un parell de documents i alguna referència als llibres d'actes del Ple) impedeixen saber-ne gaire cosa, més enllà que afectava terres de Segur.


La xerrada l'acompanyava una exposició que estarà instal·lada a la Biblioteca Ventura Gassol fins a l'11 d'agost, en la qual a més d'ajudar a comprendre millor aquest fenomen s'hi poden veure fotos de l'època de gran qualitat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada