Treballem en la defensa, la difusió, la protecció i la conservació del patrimoni natural, històric, arqueològic, artístic i cultural de Calafell.

dimecres, 11 de setembre del 2024

La pedra seca de Calafell

Fins al 28 de setembre es pot visitar a la Biblioteca ventura Gassol de Calafell l'exposició "La pedra seca al Baix Penedès". Es proposen diverses rutes per poder resseguir diferents elements de pedra seca de la nostra comarca. Podríem dir que és hereva del documental "La pedra seca al Baix Penedès", produït per l’Institut d’Estudis Penedesencs el 2020.

A l'exposició hi ha dos plafons dedicats a Calafell, on es fa esment de les més de 40 barraques documentades, dels marges que emplenen els costers i d'altres elements. Es mostra una ruta de 4,5 km preparada per Calafell Històric per visitar aquest patrimoni rural, que es pot fer de forma guiada. 

És interessant destacar també que s'esmenten els Amics de Patrimoni, per haver promogut la reconstrucció del marge del Mas d'en Vives i de la barraca del Maginet.



diumenge, 1 de setembre del 2024

La Francisca, patrimoni de Calafell

L'Associació Patí Català Calafell ens va oferir l'oportunitat de conèixer la barca "Francisca", la reproducció de l'última barca d'arrossegament que va sortir a navegar a vela a Calafell. Aquest projecte es va portar a terme gràcies als pressupostos participatius de l'Ajuntament de Calafell, però va haver superar grans entrebancs tècnics i burocràtics que es van poder solucionar feliçment. Des del juny de 2024 la tenim a Calafell, al moll de les llatines del Port Segur Calafell, i forma part destacadament del nostre patrimoni marítim.

Cal agrair la voluntat de l'associació que en té cura perquè no es converteixi en una mera peça de museu, sinó que solqui la mar calafellenca de forma permanent. I cal donar les gràcies també per donar-la a conèixer a totes les entitats i als ciutadans.