Treballem en la defensa, la difusió, la protecció i la conservació del patrimoni natural, històric, arqueològic, artístic i cultural de Calafell.

dissabte, 8 d’octubre de 2022

La pedra seca, protagonista de les activitats d'octubre

Aquest mes d'octubre els Amics del Patrimoni l'hem començat amb dues activitats relacionades amb l'art de la pedra seca, patrimoni immaterial de la humanitat i un dels elements més significatius de la bellesa rural del Penedès.


Divendres, 7 d'octubre, Abraham Guillén, de l'Institut d'Estudis Penedesencs, ens va oferir a la Destil·leria de l'Hostal una conferència sobre la pedra seca. El ponent va començar explicant a les prop de 40 persones assistents l'origen de la pedra seca i els dos grans moments de florida de construccions amb aquesta tècnica a Catalunya. La segona, la que més ens ha quedat, s'inicia el segle XVIII i la representen els marges, els murs, les barraques i altres elements rurals. Guillén va explicar  amb detall, entre molts aspectes, el sistema de construcció i va lamentar la mancança de margeners professionals per refer les construccions que avui en dia es van ensorrant.L'endemà, una dotzena de voluntaris van treballar de 9 a 1 del matí al camí del Mas d'en Vives per refer cinc esllavissades (al Penedès dites "desgavells"). Es va comptar amb l'ajut del margener Joan Rovira, de la Bisbal del Penedès. El procés va consistir a sanejar el marge i començar a pujar la paret amb pedres grosses, falcades amb d'altres de més petites i reomplint l'interior amb pedruscall. El matí va ser molt profitós, tot i que va quedar per reparar el desgavell més gros.
 Els marges acabats de refer

Aquestes activitats s'han organitzat amb la col·laboració de la Comunalitat Urbana de Calafell, l’EcoMuseu del Mar-Destil·leria, la Cooperativa Agrícola de Calafell i Enderrocs Vallès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada